Frumusetea,cheia succesului?

25/11/2011 07:41

 

Frumuseţea, cheia succesului?,Jurnalul National autor Steluta Indrei
 
Oamenii frumoşi au succes. Au mari şanse de a obţine jobul pe care şi-l doresc, de a-şi construi o carieră reuşită sau de a avea o viaţă personală armonioasă. De ce? Pentru simplul motiv că au încredere în propriile forţe. Sentimentul încrederii în sine este primul pas spre succes, spun psihologii.

Este frumuseţea o condiţie pentru a avea succes? Iată o întrebare la care psi­hologii răspund nuanţat. Ei spun că aspectul fizic este important, dar nu suficient. Cert este că, în societatea ac­tuală, frumuseţea e la mare preţ. În­cepând de pe băncile şcolii până la campaniile publicitare, este promovată imaginea frumuseţii. Orice reclamă, orice spot publicitar, orice afiş de la colţ de stradă are în centru o femeie cu ten perfect sau un bărbat cu trăsături de invidiat. Atunci nu este de mirare că aspectul fizic începe să stârnească preocupări şi frământări de la vârste mici.

Aspectul fizic şi personalitatea
"Auzim încă din adolescenţă, uneori chiar mai devreme, diverse discuţii legate de aspectul fizic atât la băieţi, cât şi la fete. «Ce frumoasă este, toată lumea o place, este de ajuns să zâm­bească şi obţine ce vrea.» «Tipul acela arată foarte bine.» «Nu ştiu ce să mai fac, dacă nu arăt bine, nu mă simt bine.» Sunt doar câteva dintre frămân­tările tinerilor, care se menţin în cazul multora toată viaţa", spune Ioana Panculescu, psihoterapeut la Clinica Control Med. În opinia psihologului, aspectul fizic se referă la totalitatea însuşirilor biologice ale unui individ. Dar însuşirile cu care ne naştem pot fi modificate prin modul în care ne îngrijim corpul de-a lungul vieţii. "Un corp îngrijit este un corp sănătos şi cine are grijă de corpul său este şi o persoană echilibrată din punct de vedere psihic", remarcă psihologul Ioana Panculescu.

Importanţa aspectului fizic are li­mite, este de părere psihoterapeutul Ioana Panculescu. "Fizicul ne ajută să deschidem porţi, însă psihicul, inte­ligenţa şi personalitatea fiecărui individ construiesc relaţii." O persoană fericită, radioasă, optimistă, echilibrată este frumoasă chiar dacă nu are trăsături fizice perfecte. Frumuseţea vine din interior, este oglinda sufletului, este expresia frumuseţii morale şi spirituale. De aceea, pentru a ne bucura de succes este important să avem încredere în noi, să avem grijă de corpul nostru şi de spiritul nostru. Să nu uităm că starea de spirit se citeşte pe chip.
În unele cazuri, starea interioară lasă urme la propriu pe chip. Psihologul Karen Dion a demonstrat în ca­drul unui studiu că există o legătură concretă între înfăţişarea şi caracterul unei persoane. Cercetătoarea americană susţine că "o persoană calmă şi relaxată este mai frumoasă şi face mai puţine riduri decât o persoană stresată şi iritabilă".

Atracţia fizică
Atracţia interumană ţine, la un prim nivel de contact, de aspectul fizic, consideră psihologul Ioana Panculescu. Contactul vizual este cel care duce la formarea primelor impresii legate de o persoană. După prima privire putem spune dacă ne place sau nu ne place persoana respectivă.

O persoană care se simte atrăgă­toare este conştientă de faptul că va fi remarcată sau că i se va acorda o atenţie deosebită. Asta o face să se simtă încrezătoare. Aşadar, privirea celorlalţi permite persoanelor atră­gătoare să se simtă sigure pe ele. Deşi se spune că nu haina îl face pe om, psihologul Ioana Panculescu atrage atenţia că vestimentaţia contează. "Cu un aspect fizic îngrijit şi o vestimentaţie adecvată avem de câştigat oriunde am merge: la birou, la o întâlnire de afaceri, la o cină romantică. Totodată, aspectul fizic plăcut ajută la creşterea stimei de sine", spune psihologul.

Studiu
Înfăţişarea plăcută, atrăgătoare, armonioasă reprezintă un avantaj în viaţă, întrucât conferă încredere în sine, dar şi încrederea celorlalţi, arată un studiu realizat la Rice University din SUA. Potrivit autorilor, triada frumuseţe – încredere în sine – succes garantează reuşita. Dar, atenţie, mai este nevoie şi de inteligenţă!

Psihologii susţin că persoanelor cu trăsături fizice frumoase le sunt atribuite, la prima vedere, unele calităţi: inteligenţă, onestitate, capacitate de a construi un proiect sau de a conduce o echipă şi alte competenţe. Iată de ce acestor persoane le este mai uşor să ocupe un loc de muncă sau să obţină un împrumut bancar. Dar asta nu înseamnă că tuturor oamenilor frumoşi le este atât de simplu. La prima vedere, ei pot fi avantajaţi, dar în acelaşi timp pot fi consideraţi superficiali, lipsiţi de inteligenţă, preocupaţi doar de aspectul fizic.

Un alt dezavantaj: o persoană frumoasă, investită iniţial cu încredere, care face o greşeală poate crea o mare dezamăgire. Aşadar, de la oamenii frumoşi se aşteaptă în general foarte mult, iar atunci când răspunsul nu este pe măsură pot fi judecaţi mai aspru decât alţii.

PRIVIREA. Frumuseţea atrage privirea chiar dacă în câmpul vizual nu se află o persoană. Psihologul Ioana Panculescu ne sugerează să ne imaginăm că vrem să plecăm într-o vacanţă, iar la agenţia de tu­rism ni se prezintă ofertele cu fotografii din locurile unde putem merge. Întotdeauna vom alege imaginile frumoase, care ne atrag.

VESTIMENTAŢIA. Hainele şi culorile lor pot fi un indicator al personalităţii fiecăruia dintre noi. Psihologul Ioana Panculescu subliniază că vestimentaţia poate indica o persoană depresivă, perfecţionistă, optimistă. Aspectul fizic, modul în care se îmbracă o persoană comunică despre aceasta. De exemplu, un aspect fizic neîngrijit poate spune multe despre o persoană.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist
TOPlist